Zľava!
,

Pane, počuj môj hlas – antifóny (noty + CD)

Original price was: 36,00 €.Current price is: 28,00 €.

Spevník Pane, počuj môj hlas obsahuje štyridsať antifón zhudobnených na texty Svätého písma, svätých a na texty slovenských básnikov. Popri notovom materiáli jednotlivých antifón je k dispozícii zvukové CD, obsahujúce nahrávky samotných skladieb: jeho cieľom je vytvoriť ukážku správnej interpretácie. Všetky antifóny zároveň obsahujú aj poznámku, ktorá presne definuje ich využitie v rámci omšovej liturgie i v rámci slávností, sviatkov a slávení v priebehu jednotlivých období liturgického roka. Spevník vychádza s cirkevným schválením Bratislavskej arcidiecézy vo vydavateľstve Musicum regium.

Katalógové číslo: 0002 Kategórie: , Značky: ,

Vyšiel nový spevník Pane, počuj môj hlas. Cirkevným hudobníkom ponúka notový materiál a CD štyridsať liturgických spevov.

Z iniciatívy Daniela Gabča, organistu Katedrály sv. Martina v Bratislave, sa v priebehu ostatných desať rokov na pôde bratislavskej katedrály postupne uviedlo množstvo novovznikajúcich liturgických kompozícií: antifón, hymnov a duchovných piesní. Väčšina týchto diel pochádza z pera slovenského skladateľa Ľuboš Gabča, absolventa Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Pápežského inštitútu pre posvätnú hudbu v Ríme.

Rastúci počet týchto liturgických kompozícií priniesol myšlienku ich systematizácie a riadneho tlačeného vydania. Vďaka priaznivej odozve zo strany Bratislavskej arcidiecézy vychádza v spolupráci s katedrálnym zborom Vox cantoris publikácia Pane, počuj môj hlas, obsahujúca štyridsať antifón zhudobnených na texty Svätého písma, svätých a na texty slovenských básnikov.

V kontexte klasického estetického prístupu, prítomného v repertoári kancionálových piesní, tento spevník rozširuje možnosti chrámových hudobníkov. Ponúka im repertoár obohacujúci štýlovú rozmanitosť produkcie liturgickej hudby na Slovensku, ktorý je zároveň adaptabilný́ pre svoje jednoduché a bohaté uplatnenie pri bohoslužbách. “Po hudobnej stránke siahol Gabčo po osvedčených tonálnych, ale aj rôznych modálnych harmonických konceptoch, ktoré v spojení s textom fungujú veľmi dobre, základná melodická línia je vystavaná a následne vedená veľmi logicky.” (doc. Mgr. art. Ľuboš Bernáth, ArtD., predhovor k spevníku Pane, počuj môj hlas – Antifóny)

Popri notovom materiáli jednotlivých antifón je k dispozícii zvukové CD, obsahujúce nahrávky samotných skladieb. K niektorým z nich sú priradené improvizované organové predohry, ktoré ponúkajú interpretom spôsob, akým jednotlivé spevy uviesť v rámci liturgie. CD má za cieľ prezentovať ukážku hudobne korektnej a primeranej interpretácie, a tak uľahčiť prístup k týmto dielam čo najširšiemu spektru chrámových hudobníkov a zjednodušiť proces ich nacvičovania, následnej adaptácie a uvádzania do praxe počas liturgických slávení.

Všetky antifóny zároveň obsahujú aj poznámku, ktorá presne definuje ich využitie v rámci omšovej liturgie i v rámci slávností, sviatkov a slávení v priebehu jednotlivých období liturgického roka.

“Veľkú radosť budú mať z tohto projektu kantori a organisti, všetci tí hudobníci, ktorí aktívne zastrešujú pri bohoslužbách liturgický koncept a priebeh hudby. Týmto novým projektom si môžu rozšíriť azda tým najlepším možným spôsobom svoj každodenný repertoár.” (doc. Mgr. art. Ľuboš Bernáth, ArtD., predhovor k spevníku Pane, počuj môj hlas – Antifóny)

Spevník vychádza s cirkevným schválením Bratislavskej arcidiecézy vo vydavateľstve Musicum regium.

Obsah: 

1. – Ako jeleň dychtí za vodou z prameňa 

2. – Blahoslavenstvá 

3. – Blízko je Pán 

4. – Bože, dal si nám chlieb z neba 

5. – Duchu Svätý, prosím ťa 

6. – Chlapček sa nám narodil 

7. – Jasaj Bohu celá zem 

8. – Jasaj na chválu Pánovi 

9. – Ja som dobrý pastier 

10. – Ja som s vami 

11. – Jeruzalem, vstaň 

12. – Ježiš Kristus, nádej naša 

13. – Kajajme sa 

14. – Kiež prenikne k tebe, Pane 

15. – Kristus, náš veľkonočný Baránok 

16. – K tebe, Pane, dvíham svoju dušu 

17. – Kto je moje telo 

18. – Kto o zákone Pánovom rozjíma 

19. – Miserére mei, Deus 

20. – Nebo a zem sa tešia 

21. – Odpočinutie večné daj im, Pane 

22. – Otec, Syn a Duch Svätý 

23. – Pane, počuj môj hlas 

24. – Pán mi povedal: Ty si môj Syn 

25. – Panna Mária bola vzatá do neba 

26. – Pánov Duch napĺňa okruh zeme 

27. – Pán vystúpil na nebesia 

28. – Peruťami svojimi 

29. – Povolám si verného kňaza 

30. – Požehnaná si, Panna Mária 

31. – Požehnaný na nebeskej oblohe 

32. – Radujte sa neprestajne 

33. – S deťmi a anjelmi 

34. – Skúste a presvedčte sa 

35. – Štefan videl otvorené nebo 

36. – Toto je môj milovaný Syn 

37. – Urobím z vás rybárov ľudí 

38. – Videli sme jeho hviezdu na východe 

39. – Vznešený je Boh vo svojej svätyni 

40. – Z tvojho boku, Kriste

Recenzie

Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.

Pridajte prvú recenziu pre “Pane, počuj môj hlas – antifóny (noty + CD)”

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík